Η θρεπτική αξία και τα είδη των υδατανθράκων.


Οι υδατάνθρακες μπορούν να διακριθούν σε τρία είδη, τους πολυμερείς, τους διυλισμένους και τους απλούς. Οι πολυμερείς ή ολικής άλεσης είναι οι υδατάνθρακες που μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι πλέον ωφέλιμοι για την υγεία μας. Συνήθως βρίσκονται σε τροφές με μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πλούσιες σε βιταμίνες, άλατα και φυτικές ίνες. Πολυμερείς υδατάνθρακες βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως για παράδειγμα το ψωμί ολικής αλέσεως, το καλαμπόκι, οι γλυκοπατάτες, οι πατάτες και τα ζυμαρικά, τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές.

Διυλισμένους υδατάνθρακες έχουν τροφές όπως το άσπρο ψωμί, το άσπρο ρύζι, τα μακαρόνια, τα μπισκότα, οι πίτες, τα κέικ αλλά και πολλά ψητά γλυκά. Οι διυλισμένοι υδατάνθρακες καλό είναι να αποφεύγονται καθώς έχουν πολλές θερμίδες και τα τρόφιμα στα οποία βρίσκονται συνήθως δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άλλα θρεπτικά συστατικά.

Οι λεγόμενοι απλοί υδατάνθρακες είναι γνωστοί και ως σάκχαρα. Τέτοιου τύπου υδατάνθρακες βρίσκουμε σε διάφορες τροφές με γλυκιά γεύση, όπως τα φρούτα, η λευκή και η μαύρη ζάχαρη, το μέλι, η μελάσα, το σιρόπι καλαμποκιού, το σιρόπι βύνης, και βέβαια σε μαρμελάδες και γλυκά. Σε τροφές όπως είναι τα φρέσκα φρούτα οι υδατάνθρακες αυτού του τύπου είναι χρήσιμοι καθώς συνδυάζονται συνήθως με μια πληθώρα από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Σε άλλα όμως τρόφιμα όπως για παράδειγμα τα τυποποιημένα γλυκά, οι απλοί υδατάνθρακες θα πρέπει να αποφεύγονται, ιδιαίτερα μάλιστα όταν βρίσκεστε σε πρόγραμμα έλεγχου βάρους.

Για να εκμεταλλευτείτε τα θετικά στοιχεία των υδατανθράκων μπορείτε να διαλέξετε πηγές πολυμερών υδατανθράκων και να βρείτε μεγάλο πλήθος από συνταγές για ζυμαρικά, ώστε να συνδυάσετε ισορροπημένα υδατάνθρακες με πρωτεΐνες και υψηλής διατροφικής αξίας λιπαρά.

  • Οι υδατάνθρακες είναι χρήσιμοι ως καλή πηγή ενέργειας για το ανθρώπινο σώμα, συνεπώς είναι σκόπιμο να καταναλώνονται στη σωστή ποσότητα για να δίνουν στον οργανισμό τη δύναμη να καλύψει τις ανάγκες του.
  • Με την αφθονία των προσφερόμενων σνακ και τυποποιημένων τροφίμων, είναι πολύ εύκολο να οδηγηθείτε σε μια υπερκατανάλωση διυλισμένων και απλών υδατανθράκων. Αν όμως θέλετε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, είναι σκόπιμο να μη βάζετε τέτοιου είδους υδατάνθρακες στη διατροφή σας.