Η συμβολή του νερού στην υγεία και την ευεξία.


Το νερό μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στην απώλεια σωματικού βάρους και στη συντήρηση κατόπιν της καλής υγείας του οργανισμού. Πώς όμως επιδρά η πρόσληψη νερού στην απώλεια κιλών και στις προσπάθειες για αδυνάτισμα; Το νερό ισορροπεί την όρεξη με απόλυτα φυσικό τρόπο και ενισχύει την καύση του λίπους που έχει αποθηκευμένο το σώμα.

Υπάρχουν σύγχρονες μελέτες που αποδεικνύουν πως η μείωση στην καθημερινή κατανάλωση νερού, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων του σωματικού λίπους. Αντίθετα η αύξηση της ποσότητας του νερού που προσλαμβάνει καθημερινά το ανθρώπινο σώμα, μπορεί να ελαττώσει το αποθηκευμένο σωματικό λίπος.

Μία ακόμη από τις πολύ θετικές ιδιότητες που έχει το νερό, είναι πως εμποδίζει τη χαλάρωση που δημιουργείται συνήθως στο δέρμα κατά την απώλεια κιλών. Τα συρρικνούμενα κύτταρα, καθαρίζουν με το νερό και η επιδερμίδα διατηρείται ελαστική και καθαρή. Άλλωστε το νερό βοηθάει σημαντικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην αποβολή των περιττών στοιχείων από το σώμα, μια λειτουργία σπουδαία και βασική για την καλή υγεία του οργανισμού και για τη διατήρηση του βάρους του στα επίπεδα που πρέπει. Τέλος, το νερό ενισχύει τη μυϊκή τόνωση του οργανισμού αφού προσφέρει την απαραίτητη ενυδάτωση στους μύες, ρυθμίζει μέσω του ιδρώτα τη θερμοκρασία του σώματος στους σωστούς βαθμούς και επιτρέπει στον άνθρωπο να αθλείται μειώνοντας τον κίνδυνο μυϊκών τραυματισμών ή αφυδάτωσης.

  • Συχνά άτομα που είναι επιρρεπή στην κατακράτηση υγρών θεωρούν πως μειώνοντας την πρόσληψη νερού θα περιορίσουν δραστικά το πρόβλημα. Όπως αποδεικνύεται όμως, μια τέτοια κίνηση έχει τελικά τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, καθώς ο οργανισμός τους εκλαμβάνει αυτή την έλλειψη ύδατος ως εμπόδιο για τη σωστή λειτουργία του και αυτορυθμίζεται έτσι ώστε να διατηρήσει κάθε γραμμάριο υγρασίας.
  • Με αυτό τον τρόπο όμως το νερό συσσωρεύεται σε σημεία έξω και γύρω από τα κύτταρα, δημιουργώντας ένα πρήξιμο στα άκρα. Για αυτό λοιπόν η καλύτερη μέθοδος για να αντιμετωπιστεί η κατακράτηση υγρών, είναι τελικά να προσφέρουμε στο σώμα αυτό που έχει ανάγκη, δηλαδή το νερό.