Τα λίπη στη διατροφή και οι ουσιώδεις διαφορές τους.


Το λίπος είναι συνεδεμένο συνειρμικά ως έννοια κυρίως με αρνητικά χαρακτηριστικά. Η αλήθεια είναι πως μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη είναι πιθανό να αυξήσει το βάρος του οργανισμού, και να οδηγήσει στην παχυσαρκία.

Όμως πέρα από τα κορεσμένα λίπη, που η υπερβολή στην καταναλωσή τους μπορεί να έχει κακές επιπτώσεις, υπάρχουν και κάποιες κατηγορίες οφέλιμων λιπών, όπως είναι τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα. Μικρές δόσεις από αυτά τα καλά λιπαρά είναι χρήσιμες για την καλή υγεία.

Τα επικίνδυνα κορεσμένα λιπαρά, τα βρίσκουμε κυρίως σε επεξεργασμένα, τυποποιημένα τρόφιμα, σε τηγανητά, στο κρέας και σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια διατροφή υψηλή σε τέτοια λιπαρά μπορεί να οδηγήσει νωρίς σε καρδιοαγγειακές παθήσεις, οπότε η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Τα πολυακόρεστα λίπη τα βρίσκουμε στα φυτικά λάδια όπως το καλαμποκέλαιο, το σογιέλαιο ή το σουσαμέλαιο, στα καρύδια και στα αμύγδαλα καθώς και σε λιπαρά ψάρια. Τα μονοακόρεστα λίπη τα βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, στο φυστικέλαιο, στο σουσάμι, στο ταχίνι, στα αβοκάντο και σε ξηρούς καρπούς. Μικρές ποσότητες από αυτά τα ωφέλιμα λίπη είναι καλό να προσλαμβάνονται από έναν άνθρωπο καθημερινά.

  • Η έννοια του λίπους είναι για τους σύγχρονους ανθρώπους συνδεδεμένη με την παχυσαρκία και τα περιττά κιλά. Αυτό συμβαίνει καθώς η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών στο φαγητό, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.
  • Τα λίπη πάντως δεν έχουν μόνο αρνητικά χαρακτηριστικά. Πέρα από τα προβλήματα υγείας που μπορούν να προκαλέσουν κυρίως τα κορεσμένα λιπαρά, υπάρχουν και κατηγορίες όπως τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα (στα οποία ανήκουν και τα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα), που έχουν θετικές ιδιότητες και η πρόσληψή τους στις σωστές δόσεις, μπορεί να κριθεί επωφελής και χρήσιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό.