Δίαιτα - Πώς φέρνει αποτέλεσμα;


Όταν μεταπολεμικά η παχυσαρκία, άρχισε σταδιακά να γίνεται ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο στον πληθυσμό, ο όρος διαίτα έγινε πολύ συχνός στις συζητήσεις των ανθρώπων και συνδέθηκε περισσότερο με την προσεκτική επιλογή τροφών και ποσοτήτων, με στόχο την σχετικά γρήγορη απώλεια βάρους.

Το πρόβλημα που παρατηρήθηκε όμως μετά τις πρώτες εφαρμογές πολλών μορφών δίαιτας σε ανθρώπους που ήθελαν να χάσουν βάρος, είναι πως ενώ κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής της, ένα μεγάλο ποσοστό τους έχανε πράγματι κάποια κιλά, στη συνέχεια αντί να τα ελαττώνει περαιτέρω ή έστω να τα διατηρεί, τα αύξανε και μάλιστα συχνά περισσότερο και από τα αρχικά επίπεδα.

Η αιτία είναι πως το αίσθημα στέρησης που δημιουργούσαν οι απότομες δίαιτες, και οι εξαιρετικά αυστηροί κανόνες που τις ακολουθούσαν, έκαναν τους ανθρώπους να ξεφεύγουν μετά από το πρώτο διάστημα και να ανατρέπουν τελείως τις αρχικές οδηγίες διατροφής.

Το μεγάλο λάθος σε αυτές τις περιπτώσεις, ήταν πως οι δίαιτες αυτές δεν προσαρμόζονταν ανάλογα με την περίπτωση, ούτε βρίσκονταν κοντά στις διατροφικές συνήθειες των παχύσαρκων ανθρώπων. Οι απότομες αλλαγές στη διατροφή των συγκεκριμένων προσώπων, δημιουργούσαν ψυχολογική πίεση και άγχος, οπότε μόλις αυτό το βάρος ξεπερνούσε κάποια όρια, η εκτόνωση οδηγούσε σε ακόμη χειρότερες επιλογές τροφών και ποσοτήτων.

  • Μια σωστή εφαρμογή διαίτας, πρέπει να ξεκινά με την προσαρμογή στις ξεχωριστές ανάγκες και απαιτήσεις που έχει το πρόσωπο που θα χρειαστεί να την ακολουθήσει.
  • Μια σταδιακή βελτίωση διατροφικών συνηθειών, που δε θα καταπιέζει ούτε θα αγχώνει τον άνθρωπο που θα την εφαρμόσει, έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.
  • Ο στόχος δεν είναι η απότομη μεταβολή βάρους, αλλά η βαθμιαία εισαγωγή ένος νέου τρόπου διατροφής που θα βοηθάει την υγεία του ατόμου, χωρίς να προκαλεί έντονο αίσθημα πείνας.
  • Παράλληλα χρήσιμη είναι και η υποστήριξη και ενθάρρυνση των παχύσαρκων που ακολουθούν ένα τέτοιο πρόγραμμα δίαιτας, ώστε να ενισχύουν την ψυχολογία τους και να τους δίνουν κίνητρο για να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.